Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015 | By: offisiall

Μυθολογική προσέγγιση του Σκορπιού



Ο Σκορπιός  (24 Οκτωβρίου -21 Νοεμβρίου) είναι ένα σταθερό ζώδιο του Νερού με κυβερνήτη πλανήτη τον Πλούτωνα. Λουλούδι του ζωδίου είναι το νούφαρο (πανέμορφο από πάνω αλλά ριζωμένο στην λάσπη..). Ο πολύτιμος λίθος του είναι ο αλεξανδρίτης, ένας λίθος που έχει πράσινο χρώμα στις ακτίνες του ήλιου, και βαθύ κόκκινο στο τεχνητό φως. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το τοπάζι είναι ο αρχικός πολύτιμος λίθος του Σκορπιού. Και το νούφαρο και ο αλεξανδρίτης υποδηλώνουν την διττή φύση των  ανθρώπων που ανήκουν στο ζώδιο αυτό: μια ωραία δημόσια ζωή και μια δεύτερη, κρυφή ζωή, που στηρίζεται στο πάθος και τα επίγεια. Αγαπημένα χρώματά του είναι το κόκκινο και το μαύρο. 
Οι Σκορπιοί  ταιριάζουν πολύ με τους Ιχθύς, τον Αιγόκερω και τον Καρκίνο.

Οι άνθρωποι που γεννιούνται στο ζώδιο του Σκορπιού είναι δυνατοί, ψυχροί, και ταυτόχρονα ευέξαπτοι (προσέξτε το θυμό τους), ξεροκέφαλοι, παθιασμένοι, δημιουργικοί, πολυμήχανοι, έχουν μυστικά από τους άλλους και η διάισθησή τους είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένη. Είναι ηρωικοί, αλλά μπορεί να γίνουν και εκδικητικοί. 
Είναι καλοί στα επαγγέλματα που αφορούν την επιβολή του νόμου, γίνονται καλοί συγγραφείς και παθιασμένοι υποστηρικτές δίκαιων σκοπών.
Διάσημοι Σκορπιοί είναι η Ντέμι Μουρ, Ρίτσαρντ Μπάρτον, Αλαίν Ντελόν, Λεονάρντπο Ντι Κάπριο, Ήθαν Χωκ, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Τζόντι Φόστερ, Μεγκ Ράιαν, Ελένη Μενεγάκη,Έλενα Κουντουρά, Τζούλια Ρόμπερτς, Bjorκ, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Πάμπλο Πικάσο, Κλωντ Μονέ κ.α 
Ο αστερισμός του Σκορπιού μπορεί να συνδέεται με το σκορπιό που έστειλε είτε ο Απόλλωνας, είτε η Άρτεμη για να σκοτώσει στον Ωρίωνα. Μπορεί να αναφέρεται και στους ανθρώπους -σκορπιούς που συνάντησε ο Ωρίωνας όταν ααζητούσε την αθανασία. Λέγεται οτι ο σκορπιός τρόμαξε τον Φαέθοντα την ώρα που οδηγούσε το ηλιακό άρμα του πατέρα του, με αποτέλεσμα  να χάσει τον έλεγχο των αλόγων, τα οποία αφηνίασαν και παρέσυραν το άρμα πιο κοντά στη Γη, τσουρουφλίζοντας πολλές περιοχές στο πέρασμά τους πριν τσακιστούν μέσα στον ποταμό Ηριδανό ( που επίσης απεικονίζεται με άστρα στον ουρανό).  Και ο Ωρίωνας και ο Φαέθοντας συσχετίζονται με τον ήλιο, ο οποίος είναι πιο αδύναμος αυτή την εποχή του χρόνου.
Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο Σκορπιός είναι απειλή για το φως, γιατί ο ήλιος έχανε τη δύναμή του μετά την ισημερία.
Αυτός ο αστερισμός έχει άστρα που δημιουργούν το σχήμα το σκορπιού, με διπλές δαγκάνες και γυριστή ουρά. Πριν από πάρα πολλά χρόνια ο αστερισμός είχε μεγαλύτερο μέγεθος. Την εποχή  του Καίσαρα οι δαγκάνες έγιναν μικρότερες για να δημιουργήσουν τον αστερισμό του Ζυγού.
Οι Σουμέριοι έβλεπαν ένα λυχνάρι ή ένα φάρο ανάμεσα στις δαγκάνες.
Οι χριστιανοί ταύτιζαν τον αστερισμό με τον απόστολο Βαρθολομαίο και πολλές φορές τον έβλεπαν σαν το καπέλο ενός καρδινάλιου.  
Οι Εβραίοι τον έβλεπαν σαν ένα φίδι με στέμμα, που είναι το έμβλημα τηςε φυλής του Δαν.
Οι Ακκαδαίοι μπορεί να τον έβλεπαν σαν ένα διπλό σπαθί.
Και οι Πέρσες, όμως, το έβλεπαν σαν σκορπιό.      
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι  έβλεπαν στο άστρο Αντάρη την Ίσιδα και άλλοι την θεά Σελκίτ.  Τόσο οι αιγυπτιακοί όσο και οι ελληνικοί ναοί ήταν προσανατολισμένοι προς την αρχαία ανατολή και δύση αυτού του άστρου τη στιγμή της εαρινής ισημερίας.
Ο σκορπιός, όπως και ο δράκος ή το φίδι, είναι δύναμη του σκότους, ακόμα και ο θάνατος, στην κλασική παράδοση. Όπως ο Οφιούχος λίωνει τον Σκορπιό με το πόδι του καθώς παλεύει με ένα ερπετό, έτσι και ο Ηρακλής σκοτώνει το ερπετό Δράκο. Προσπαθώντας να υπερνικήσουν αυτά τα άγρια  θηρία, και οι δύο ήρωες  συμβολικά προσπαθούν να υπερνικήσουν τον θάνατο, όπως έκανε και ο Σουμέριος ήρωας Γκιλγκαμές. Ο Ηρακλής κέρδισε την αθανασία, αλλά ο Ωρίωνας, ο Οφιούχος και ο Γκιλγκαμές δεν τα κατάφεραν. Βέβαια, αν ένας τρόπος για να υπερνικήσει κάποιος τον θάνατο είναι να προαχθεί σε άστρο, τότε και οι τρεις ήρωες κέρδισαν την αθανασία. 

Και οι Ζουλού έβλεπαν ένα σκορπιό σε αυτόν τον αστερισμό. όπως η Ήρα αντάμειψε το υπάκουο καβούρι, το φίδι και τέρας Άργος με τα εκατό μάτια, έτσι αντάμειψε και η Μητέρα Γη  της αφρικανικής παράδοσης το μικρό σκορπιό της, Σομπατινγέλα. Τον δημιούργησε  για να γίνει ο πιστός φύλακας του σπιτιού της. Κάποτε έλειπε σε ταξίδι και ο θεός Πατέρας είδε μια γοργόνα που τον μάγεψε με την ομορφιά της. Της  έκανε έρωτα κάθε μέρα  στο σπίτι του όσο έλειπε η γυναίκα του και αυτή του η συμπεριφορά  εκνεύρισε τόσο πολύ το Σομπατινγέλα, που τσίμπησε τον Θεό Πατέρα σε έναν  από τους γλουτούς του καθώς έκανε έρωτα. Το σημείο πρήστηκε αμέσως και πονούσε ανυπόφορα, με αποτέλεσμα ο Θεός - Πατέρας να ψάξει ολόγυρα για να βρει την αιτία αυτού του πόνου. Όταν ανακάλυψε ότι τον είχε τσιμπήσει ο Σομπατινγέλα, τον έλιωσε χωρις δεύτερη σκέψη. Η Μητέρα Γη γύρισε στο σπίτι και αναζήτησε τον πιστό της φύλακα. Συμβουλεύτηκε αμέσως τα ιερά κόκκαλα, τα οποία της αποκάλυψαν ολόκληρη την ιστορία. Βρήκε  ό,τι είχε απομείνει από τον Σομπατινγέλα και το τοποθέτησε στους ουρανούς ως ανταμοιβή.
go top
Add this! Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email